Skip to content →

Lammergier of baardgier

De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht om ze op rotsen kapot te laten vallen. Botten bevatten naast kalk tevens eiwit, en het merg is eveneens voedzaam. Deze vogel kan door gebruik te maken van thermiek urenlang in de lucht cirkelen zonder een enkele vleugelslag.
Kenmerk De volwassen lammergier heeft eigenlijk een witte borst, maar hij heeft de gewoonte deze met rode klei te bestrijken. De witte kop en lange staart zijn een goed kenmerk. De lengte is 100 tot 115 cm en de spanwijdte 2,50 tot 2,82 meter. Deze vogel heeft een gewicht van 4,5 tot 7,1 kilogram.[3]Restanten van de oorspronkelijke populatie lammergieren leven op Corsica, Kreta en in de Pyreneeën.

Op de foto’s een jonge lammergier Eglazine
Het gaat om een vogel die in gevangenschap geboren is en die in Frankrijk werd uitgezet. Eglazine (zo heet de vogel) draagt een zender. De vogel werd voor het eerst gespot op de Lemelerberg in 2021 en is ook in 2022 weer regelmatig op de Veluwe te zien. Eglazine maakt deel uit van een re-introductieproject van de Vulture Conservation Foundation.